fbpx

Het medisch paspoort.

Wat een document!! 😱

In samenwerking met de logopedisten van @stichting de Zuidwester (een organisatie werkend met mensen met een verstandelijke handicap) zijn we gaan kijken of we een deel van het medisch paspoort kunnen uitleggen met ondersteunend tekenen.

“Medisch zinvol, beademen, langdurig revalidatietraject, reanimeren” Een greep uit woorden in het document waar je als mens met een verstandelijke beperking uiteindelijk je handtekening onder zet. (Of niet)

De 1e stap is gezet. De woorden zijn uitgelegd met ondersteunend tekenen in korte filmpjes. Hierbij de uitleg van REANIMATIE en de IC

De volgende stap wordt het gevraagde deel, waar deze woorden allemaal in voorkomen, in een filmpje met tekeningetjes bij taal te gieten.

Als hulpmiddel, als ondersteuning in dit belangrijke gesprek.

Ik hou je op de hoogte!
Groetjes Pien

Mooi kind: jij bent het helemaal waard!!!

Inspiratiefilmpje om te delen.

Er zijn huizen waar het voor kinderen op dit moment extra onveilig is. De zorg is groot. Dit filmpje is gemaakt voor deze kinderen. Voor hun veilige netwerk. Om deze te laten zien.
Zodat ze weten dat ze niet alleen zijn. En dat ze van zich moeten laten horen. 

Misbruik kan ook in stilte gebeuren. Geestelijk. Ga het gesprek aan. Teken mee, terwijl je vertelt. Of teken mee, terwijl de ander vertelt. En deel ook je eigen ervaring.

Als dit filmpje alleen al kind helpt, dan is deze missie al geslaagd.
Gehoord en gezien worden.

Daar ligt het doel. Jij mag er helemaal zijn!!!

PS Dank Janneke van Schöll voor onze samenwerking hierin 

https://vimeo.com/405359744/9aa2442c34

Nu het zulk mooi weer is, lang leve de Lente, is de kans groter om er toch meer met elkaar op uit te trekken, misschien. In dit inspiratiefilmpje neem ik je mee hoe goed we met elkaar luisteren naar de maatregelen mbt Corona. En waar het Coronavirus zelf op hoopt, nu het mooi weer is.

Wil je meer weten over ondersteunend tekenen? Kijk op www.ondersteunendtekenenbijkinderen.nl

Wat is het heerlijk weer!! De uitdaging is om vanuit thuis, waarbij we goed blijven denken om de maatregelen, lekker te genieten van het mooie weer. Mijn vraag aan jou: welke tip heb jij voor die ander om (vanuit) thuis te kunnen doen met het mooie weer? Reageer gerust! En ik maak daar een mooie verzameling van!

Groetjes Pien

Een berichtje krijgen als je jarig bent, is sowieso geweldig! In deze tijd is op bezoek gaan niet mogelijk. (video)bellen is heel fijn! En dit filmpje kan de dag van de jarige ook extra vrolijk maken!

Dit filmpje laat zien hoe betekenisvol ondersteunend tekenen is voor (jonge) kinderen en jongeren (en ook voor ouderen!). Omdat je gezien en gehoord wordt. Omdat je de taal makkelijker kunt volgen. Houvast bij het begrijpen, maar ook mee kunnen doen! Regie! Deel dit filmpje gerust! En kijk voor meer inspiratiefilmpjes op verder op deze site!

Ook kun je hier (gratis) aanbod vinden om zelf het ondersteunend tekenen (tekeningetjes maken terwijl je vertelt) te leren! Groetjes Pien

Een nieuw inspiratiefilmpje: n.a.v. de maatregelen (t/m 28 april) en wat voor impact dit kan hebben op kinderen en jongeren. Hou hou je de verbinding en wat voor positiefs levert deze onwerkelijke tijd eigenlijk ook op?

Laat je inspireren! Lieve groet Pien

Inspiratiefilmpje: thema Executieve functies : woordenschat: de hersenen, denken, onthouden, vergeten en een vol hoofd.

1 van de professionals die meedoet met ronde 7 aan het online programma TekenenbijTOS- kinderen vertelde mij hoe zij online begeleiden via Social schools. Als je net begonnen bent met het online programma is het wel meteen een grote stap om ondersteunend tekenen in een filmpje te gieten ;). Daar help ik graag bij! Daarom dit inspiratiefilmpje.

Uiteraard om te delen. Hopelijk inspireert het jou! En kun je hiermee nog meer kinderen (met TOS) helpen. 

Inspiratiefilmpje: 1ste stappenplannetje van 2 met ondersteunend tekenen voor de #gehandicaptenzorg. Aan de hand van gratis picto’s en info van Kennisplein Gehandicaptensector, Visitaal en Spelpartners “handen wassen”. Waarvoor dank!

Het filmpje is uiteraard om weer verder te delen, zodat ook deze mooie doelgroep ook met ondersteunend tekenen de stappen kan nemen om de besmetting van het Coronavirus te verkleinen. (Ondersteunend tekenen is een onderdeel van Totale communicatie, meer info, filmpjes en aanbod kun je vinden op www.ondersteunendtekenenbijkinderen.nl)

Inspiratiefilmpje 2 is in de maak “Voorkom besmetting”

Groetjes Pien #LVB #VB #EMB #VG #gehandicaptenzorg #begeleiders #professionals #cliënten #inspiratiefilmpje #handenwassen #ondersteunendtekenen #tekeningetjesbijtaal #deelgerust

Inspiratiefilmpje:

2e inspiratiefilmpje Stappenplan “voorkom besmetting” met ondersteunend tekenen voor de gehandicaptenzorg. Aan de hand van gratis picto´s en info van Kennisplein Gehandicaptensector Visitaal Spelpartners “handen wassen” en “voorkom besmetting”. Waarvoor dank!!

Uiteraard om weer om verder te delen, zodat ook deze mooie doelgroep ook met ondersteunend tekenen de stappen kan nemen om de besmetting van het Coronavirus te verkleinen. (ondersteunend tekenen is een onderdeel van Totale Communicatie)

Hier een inspirerend filmpje, voor ouders van (jonge) kinderen en begeleiders om uit te leggen wat het Coronavirus is, en waarom de tips zo belangrijk zijn!

Vanuit de vraag van Laura Goeree (www.joyfulkids.nl) of er ook een filmpje met ondersteunend tekenen is voor ouders van jonge kinderen om uit te leggen wat het Coronavirus is met een tekening.

Ondersteunend tekenen vertraagt de communicatie. Het geeft tijd om informatie te laten landen en vragen te stellen. Daarom duurt het filmpje langer dan bij een “gewone en verbale” uitleg. Daar ligt de kracht! Probeer het zeker uit!

Mede mogelijk gemaakt door mijn geweldige neefjes van 5. Beiden deelden met mij via Facetime, terwijl ik meetekende (en 1 van hun ook!) wat het Coronavirus is. En wat helpt bij angsten. Door juist in te zetten op alle tips! Veel plezier ermee!

En maak het op maat voor jouw kind, voor kinderen in jouw begeleiding.

Tips met ondersteunend tekenen: handen wassen – zo doe je dat samen!

Laten we van de 🦠nood een `deugd` maken met ondersteunend tekenen (bij TOS)” voor thuis!

Handen wassen is echt heeel erg belangrijk.
Maar veel mensen en kinderen vergeten het nog wel. Laten we tekeningetjes maken van “handen wassen”. Om in huis op te hangen. Als hulp om te onthouden.

Doe je mee? Pak een pen en een papier.
Kijk t filmpje hieronder en maak je eigen tekening. Leuk als je hem hier wilt delen!

Ter inspiratie!
En laat je weten waar je hem in huis allemaal kunt ophangen? Deel gerust jouw tekeningen! Mag hier en op de Facebookpagina van ondersteunend tekenen bij kinderen!

Lieve groet,
Pien

 

Tips met ondersteunend tekenen: dagritme

Want wat staat ons leventje ineens op zijn kop. Voor ons “grote mensen” heeft dit al veel impact, voor kinderen en jongeren misschien nog veel meer.

Dagritme is heel erg belangrijk in deze tijd. Structuur, overzicht, regelmaat. In dit filmpje inspireer ik jou en je gezin een dagplanner (misschien wel weekplanner) te maken. Hoe dan?

Laat je weten hoe het ging? Deel gerust je tekening! Mag ook op de FB pagina van ondersteunend tekenen bij kinderen Echt leuk! Laten we meer verbinden!

Liefs, sterkte en gezondheid gewenst,

Pien

PS Vind je dit heel interessant? Dan is er ook de gratis video 5daagse “van mooiste tekening naar tekeningetjes bij taal”

Tips met ondersteunend tekenen: misschien wel een mooie manier voor jouw kind om lezen iets leuker te maken

Filmpje 3! Een uitleg met ondersteunend tekenen: hoe lezen misschien wel een stukje leuker wordt (omdat het een ander doel krijgt)

En als je lezen moeilijk vindt, door TOS, door dyslexie, door beelddenken, door…. neem je tijd! Doe het samen (om de beurt)!

Er zijn nog meer tips, maar deze is, omdat we langer aan huis gekluisterd zijn, dan we willen of weten, misschien wel een mooie ingang voor jouw kind/ puber, of voor jullie samen!

Plezier en succes gewenst.  Net als gezondheid voor jou en jouw dierbaren.

Laat je weten hoe het ging? Deel gerust je tekening! Mag ook op de FB pagina van ondersteunend tekenen bij kinderen Echt leuk! Laten we meer verbinden!

Lieve groet, Pien

PS Vind je dit heel interessant? Dan is er ook de gratis video 5daagse “van mooiste tekening naar tekeningetjes bij taal”

Tips met ondersteunend tekenen: voor ouders: #metime creeren is zo belangrijk!

De 1e `werk`week zit erop!

Diepe buiging voor allen, want het zoeken naar een nieuwe draai is voor iedereen wennen.
 
En zeker ook voor kinderen die normaliter veel houvast nodig hebben. Leven en (thuis)werken vanuit het gevoel van veiligheid is het allerbelangrijkst. Ik merkte dat ik deze week heel erg aan het zoeken was (en nog hoor) en eigenlijk de hele dag aan stond. Thuisonderwijs, eigen bedrijf, huishouden e.d. En dit ook mee naar bed nam (“aanstaan” waar je lichaam en geest juist lekker “uit” mag.) Uit je hoofd.
 
Met ondersteunend tekenen kun je uit je hoofd komen, kun je er ook makkelijker achter komen wat er in het hart van kinderen en jongeren speelt. Terwijl je in gesprek bent, teken je de kern mee.
 
Nu gaat dit filmpje over wat jij als ouder, (en natuurlijk ook voor alle andere geïnteresseerden:)) voor jezelf kunt doen, om niet teveel in je hoofd te blijven. Een hulpje om bij jezelf te blijven. Een tip met ondersteunend tekenen.
 
Ik ben er vanmorgen mee gestart! (Dank Marije Wahle voor jouw filmpje op FB) #metime!
 
Dat het je mag inspireren.
Mooie zaterdag gewenst,
 
Groetjes Pien en deel gerust
 
www.ondersteunendtekenenbijkinderen.nl